2 Kasım 2012

EPOKSİ REÇİNE BİLEKLİK


Bu bileklik Kuzuş’la ortak bir çalışma. Daha önce bahsetmiştim,  Kuzuş  11.5 yaşındaki kızım. Bloğu takip edenler, onunla olan takı maceralarımızı biliyorlar. Bu da son çalışmalarımızdan birisi . Uzun zamandır epoksi reçine ile bir şeyler yapmaya kafaya takmıştım. Epoksi reçine esaslı malzemeleri  inşaat sektöründe kaplama,  astar olarak kullanıyoruz.  İnternette dolanırken,  epoksi ile yapılmış pek çok takı çalışması görünce; acaba elişlerinde kullanılan ve 100 kat vernik olarak adlandırıldığını öğrendiğim bu malzeme ile, bizim inşaat sektöründe kullanılan  epoksi aynı olabilir mi diye düşündüm. Denemek istedim. Sonuç, parlaklık süper ancak, ne yazık ki renk biraz sarı (itiraf ediyorum biraz ötesi sarımsı) oldu.  İstediğim kalıpları iç piyasadan temin edemeyince (sanki şirketin satın alma bölümüyüm); ne  yazık ki yurt dışından sipariş ettim. Yüzlerce demeyeyim ama onlarca deneme yaptım. Bu sarımsı renk Kuzuş’a bir fikir verdi. Nostaljik bir bileklik yapalım dedi. Onun önerisi ile kalıp içerisine uygun renk kağıt ve boncuklar koyarak küp boncukları hazırladık. O da birleştirme işlerini yaptı.  Küplerin kenarına delikleri ben deldim.  Aşağıdaki bileklik ortaya çıktı. Sarımsı olmayan bir epoksiyi de sonunda buldum. Bununla da değişik denemeler yapıyorum. Umarım  onları da en kısa zamanda paylaşabilirim. Nasıl diyorlar  ‘ azzzzz sonra’ (benim az sonralarım günler ve ay bazında oluyor ama; ne yapayım bu da benim yoğurt yiyişim oldu.
 








 
 
 



Bunlar da  döküm yaparken  kullandığım silikon kalıplar.

 

Diğer denemeler   çok yakında ! ……


14 yorum:

  1. süper olmuş bilge cim,tebrik ederim,zeyno ile yaptığınız çalışmalarınızı izlemek çok hoş.epoksi reçine bende istiyorum...

    YanıtlaSil
  2. Süper olmuş Bilge hanım :)

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar; yani gerçekten tebrik ediyorum Bilge hanım. Ben Üniversitede araştırmacı ve sanayide uygulamacıyım. Nasıl araştırdınız ve bu reçineleri buldunuz ve bunlardan da yaptığınız uygulamarı yapabileceğinizi kestirdiniz:) Evde boş oyurmayıpta siizn gibi harika işlerle uğraşan Türk kadınlarını görünce onurlanıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
    2. Hanim efen recine yapismasin diye kaliba ne suruyorsunuz yada kalibi alirken slikona surdugunuz malzeme nedir acaba

      Sil
    3. Hanim efen recine yapismasin diye kaliba ne suruyorsunuz yada kalibi alirken slikona surdugunuz malzeme nedir acaba

      Sil
    4. Silikon kalıba herhangi bir şey sürmenize gerek yok. Kuruduktan sonra kolaylıkla kalıbı esneterek çıkarabilirsiniz.

      Sil
  4. Merhaba Bilge Hanım,
    Malzeme olarak iki komponentli epoksimi kullandınız ? Yapı marketlerde rastlayabileceğimiz türden olanlardan mı ? Bir de kullandığınız kalıpları yurtdışından getirtmişsiniz ben de kalıpları ilk gördüğüm zaman ilaç ambalajlarını kullandığınızı düşünmüştüm :) Bu arada elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. TFilika, teşekkür ederim. Evet iki komponentli bir malzeme kullandım. Yapı marketlerde de var mı bilmiyorum ancak yapı malzemesi olarak kullanılan bir malzeme. Ancak biraz sarardı. Farklı markalar veya aynı markanın farklı ürünleri daha iyi sonuç verebilir. Fırsat bulsam denemelerim devam edecek ama .... Kalıp olarak belki ilaç ambalajları da olabilir; ancak bu kalıplar silikon olduğu için kolay çıkıyor. Diğerleri sanırım sert plastik. Belki çikolata, kek kalıpları kullanılabilir. Denemek gerek.

    YanıtlaSil
  6. Sarımsı olmayan Epoksiyi buldum demiştiniz hangi malzemeyi kullandığınızı söyleye bilir misiniz? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. merhaba, epoksi ile ilgilenmeye başladım, yazınızı bulmak benim için büyük şans.. paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim..
    kalıp almak istiyorum desteğinize ihtiyacım var, sitelerdeki kalıp fiyatları bir birinden çok farklı, kaliteli olduğunu nasıl anlarım, ucuz kalıplarda iş görür mü, sizin kullandığınız kalıpları bulmadım, nerden aldınız,:) çok soru sordum .. vaktinizi aldım kusura bakmayın, teşekkür ederim ...

    YanıtlaSil
  8. bu paylaşımdan sonra hiç çalışma yapmamaışsınız, sebebini öğrenebilir miyim, bıraktınız mı, yoksa ben de hiç bulaşmamayım mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yurt dışından aldığım silikon kalıplarla yapmıştım. Buz, sabun kek veya çikolata kalıpları da olabilir belki. Kaliteli kalıp nasıl anlaşılır onu bilemiyorum. Deneme yapmak gerek sanırım. Ne yazıkki; zamanım olmadı başka denemelere. Sadece plastik çikolata kaplarına bir deneeme yaptım. Onda da epoksi kalıbı eritti. Çok istedğim halde blog paylaşımı da uzun zamandır yapamıyorum. Dileğim en kısa zamanda buralara dönebilmek. Esas işten hobiye ne yazık ki; zaman kalmıyor şu aralar.:)

      Sil