17 Nisan 2013

DOĞUM GÜNÜ SÜSLEMELERİ-3 (FORMULA 1-F1)


Bu doğum günü süslemeleri, blog için, otuziki kısım tekmili birden hikayeler gibi oldu ama; ben yaparken çok eğleniyorum ve paylaşmak istiyorum.   Belki başka yapmak isteyenlere fikir verir diye.  Bu seferki süslemeler bir büyük için.Daha önceki süslemeler burada ve burada.  Evin diğer reisinin,  kardeş kadar yakın bir arkadaşı (şimdiki gençlik kanka  olarak adlandırıyor)  için,  Formula 1 temalı bir  doğum günü kutlaması yaptık. Eşi sürpriz bir doğum günü yapmak istediğini söyleyince; arkadaşımızın (ve emimin pek çok erkeğin ilgisini çekebilecek) sevdiği araba yarışları Formula 1  temalı doğum günü için süsler hazırladım. Bu yarışlar bir süredir Türkiye’de yapılmıyor. Erkekleri anlamak zor.  Motorundan parçalanırcasına ses çıkaran, teknoloji harikası arabaların mücadelesini izlemek nasıl bir  eğlencedir; çoğu kadın için anlaması zor bir aktivite.  Tıpkı bir topun peşinde 22 adamın koştuğu futboldaki heyecanı da anlamanın zorluğu gibi.

Süsleri evde hazırlayıp, onların evinde astık. Tema olarak kırmızı, beyaz ve siyah renkleri kullandım. Bizim inşaatlarda kullandığımız emniyet şeritlerine ‘ mutlu yıllar ‘ bayrakları astım. Kek süsleri, akordeon rozetler ve masa için kağıt çiçeklerden vazo hazırladım. Resimlerde gördüğünüz çam ağacı, arkadaşlarımızın Nisan ayı itibariyle evde yerini koruyan çam ağacıdır. Yani; doğum günü yeni kutlanmıştır. Pasta üzerine doğum günü sahibinin, Türkiye’de yapılan son Formula 1 yarışmasında  tribünlerinde çekilen resminin basılarak hazırlandı. Cupcakeleri (fincan şeklindeki kek)  Kuzuş hazırladı . Eline sağlık Kuzuş'um. Büyümüş de kekler hazırlamış.






 
Dostlar, iyi ki varlar....
 

4 Nisan 2013

SERVİS ÖRTÜSÜ (AMERİKAN SERVİS)


Elişi yaparken, yapmaktan en çok hoşlandığım şeylerin başında evde kullanabileceğim  aksesuarlar yapmak geliyor. Takı takamayan biri olarak; bu konu daha çok ilgimi çekiyor. Daha önce mutfakta düzen yazımda bahsettiğim örtülü mü, örtüsüz mü masa konusunda geldiğim son noktada, masanın o güzel ceviz kaplamasını görmek istediğimden, örtüyü kaldırmıştım. Yemek yerken, kumaş servis setleri kullanıyorduk. Ama masada tam bir korunma sağlanamadığı için üzerine temperli bir cam kestirdik.   Temperli cam ısıl işlemden geçtiği için, kırılınca tehlikeli bir durum yaratmıyor.
Dekorasyonda eskiye rağbet çok. Günyüzü görmemiş dantel örtüler, birbirlerine eklenip masalarda, sehpalarda yerlerini aldılar. Birçok yerli ve yabancı blogda gördüğüm küçük dantelleri ekleyerek yeniden kullanıma sokma fikrinden esinlenip; ben de  Nebahat annenin bize verdiği, kendi elleriyle ördüğü sehpa örtüsünü bu masa camı altına koyarak hem sergilemek; hem de eski insanların (şimdi de yapan var ama, kuşkusuz çok daha az) bir sabır örneği olarak  göz önüne koymak istedim. Eski insanların zamanları mı, sabırları mı çoktu?. Hiç işleri yok muydu? Zamanlarını çalan şeyler mi yoktu? Koşturmaca yokken, daha mı mutsuzlardı? Hayat daha yavaş akarken nasıldı? Bilemedim….
Bu masanın üzerine günlük kullanmak üzere; uzun zamandır yapmayı istediğim, kumaş servis setleri yaptım. Nasıl mı?
Önce kumaşları 32 x 42 cm (birer santim dikiş pay bırakarak) kestim. Her bir servis için iki adet kumaş gerekiyor. Ön yüzlerine daha önce bahsettiğim yöntemle hazırladığımdamgalara tek renk kalp desenleri bastım. Kumaş boyası herhalde daha iyi olur. Ben akrilik boya le yaptım. Ilık ütü ile ütüledim. Dayanıklılığını göreceğiz. Ters çevirerek kenarlarından diktim. Bir ucunda açıklık bırakarak  ön yüzünü çevirip, ilk defa denediğim dekoratif dikişle aynı renk iplikle kenarlarını diktim. Dikiş bilenler için  bunlar çok kolay işlerdir ve eminin çok daha düzgün olur ama benim gibi bir acemi için ilk deneme olarak fena olmadı. Artık edindiğim tecrübe ile  yeni bir set hazırlayabilirim.


Masanın örtüsüz orjinal hali....Bu hali güzel de; üzerinde yemek yenmiyor. Fonksiyonel değil....



Temperli cam ve dantelli masa








Örtüleri nasıl yaptım?..   Damgala , dik.....







Sabırlı günler......