Konumuz, kesilip yapılan şeyler olunca; portakal reçeli
de bu konuya girer diye düşündüm. Geçtiğimiz kıştan bu yana portakal reçeli
yapmayı istiyorum. Babam geçen sene, bir yerde yediği portakal reçelini çok
sevdiğini söylemişti. Ben de, ona, bu konuda bir deneme yapma sözünü vermiştim. Ev
işleri ve yemek yapmaya yaklaşık 12 yıl önce başladım. Çocukken, genç kızken
annemin, ninemin bu konuda benden hiçbir beklentisi; benim de pek hevesim
olmadığından, ancak; evlendikten sonra bu işlere başlayabildim. Önceki tecrübem
komilik düzeyindeydi. Mutfakta onu getir, bunu götür. Sonrasında da çok yoğun
bir iş hayatım olduğu için, yemek konusunda pek bir yol aldığım söylenemez.
Daha önce annemden sadece yapılışını gördüğüm yemekleri deneyerek bu günlere
geldik. Kendime haksızlık etmeyeyim. Çok şükür zehirlenen yok. Hatta bazen güzel övgüler de aldığım oluyor. Nebahat Anne takviyesini de inkar etmek olmaz. Portakal reçeli yapmaya karar verince iyi bir
tarif bulmak istedim. İnternette o kadar farklı tarifler var ki; hangisinin
doğru (iyi anlamında) olduğunu altıncı hissinize güvenerek karar vermeniz gerekiyor. Neyse, ben
Oktay Usta’nın tarifinde karar kıldım.
Malzemeler
2 kg portakal
2 kg şeker
1 limon
2-3 parça karanfil ( benim tarife
ilavem)
Öncelikle, iyi olmaz ise,
fazla malzeme ziyan etmemek için yarım ölçü yapmaya karar verdim. Yani 1 kg
portakal, 1 kg şeker, 1/ 2 adet limon. Tarifte yazmıyor ama biraz kalın kabuklu
portakal almakta fayda var. Ben mis gibi memleketimin Finike portakalından
aldım. Washington da olabilir herhalde.
Tarife göre portakalların
kabuklarını soydum. Başucuma koymadım.
Başucumda ne işi var. Kabukları kesme tahtasına koydum. Yalan da uydurmadım. Neden uydurayım. Çok küçük olacak
şekilde doğradım. Portakallardan birinin içini doğrarken kızımla yiyince, bir
tane portakal ilave ettim, ama kabuğunu koymadım fazla olur diye. Bir tencereye koyarak; üzerine su doldurdum ve
haşladım. Tarifte 5 dakika diyor (toplam 5 dakika mı, su kaynadıktan sonra mı
belli değil) ; ben su kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika daha kaynattım. Sonra acı suyu dökerek; bu
işlemi bir kez daha tekrarladım. Portakalların içini küçük küçük doğrayarak;
robottan geçirip püre haline getirdim. Bu püreyi, haşlanmış kabukları ve 1 kg
şekeri koyarak, tarife göre hemen pişirmek gerekiyordu amaaa; ben diğer reçel
tariflerinden esinlenerek ertesi gün ( akşamdan sabaha) sulanmasını bekleyerek,
45-50 dakika pişirdim Tarifte yazmıyor ama, arada köpükleri aldım. 2-3 parça
karanfili de kaynarken içine attım. Ocaktan indirmeden yaklaşık on dakika önce ½
limon sıktım. Altını kapatarak, aşağıda gördüğünüz kendin etiketini ve
kapaklarını hazırladığım kavanozlara doldurdum. Sonuç; ben çok beğendim. Gerçi ocak perişan durumdaydı ama, ev mis gibi portakal
koktu. Bir ölçü daha yaparak sevdiklerime armağan olarak vermeye karar verdim.
1kg portakal ile 3 adet 350 gr lık kavanoz ve 1 küçük cam kase portakal reçeli yapılabildi.
|
Kavanozları süslemek için gereken malzemeler: Sediğiniz bir kumaş, sıcak yapıştırıcı, kağıda basılmış şablon etiketler, kurdele
|
Kumaşı kapağa göre kesip, sıcak yapıştırıcı ile tutturuyoruz.
|
Kapağın çevresine kurdele yapıştırıp; bağlıyoruz.
|
Etiketin üzerini yazıyoruz.
|
Ağzınızın tadı yerinde olsun.......
gerçekten çok güzel olmuş. eline sağlık nebahat annede çok beğendi tadı kıvamı tam puan.sunuşda güzel olmuş,okuyanlara tavsiye olunur.afiyet olsun.
YanıtlaSilAfiyet olsun:)
YanıtlaSilzarf da mazruf da çok güzel görünüyor,elinize sağlık.afiyet olsun...
YanıtlaSil