28 Ocak 2014

MANTI KUTUSU SÜSLEME

Ben bu geri dönüşüm işini çok seviyorum. İnsanlar yaşlandıkça yoğurt kutusu saklama konusunda daha istekli olurlarmış. Yaşlanıyor muyum ne? Belki lazım olur diye, teneke, karton kutuları, cam şişeleri atamaz oldum. Plastik olanları saklamak istemesem de; onları bile saklıyorum. Zaten nereye yok olacaklar. Milyonlarca yıl yok olmazlar.
Mantı yemeyi hemen  hemen herkes sever. Her zaman evde yapmak mümkün olmuyor. Alışveriş yaptığımız bir markette mantıyı koydukları siyah, üstü şeffaf kutuyu çok beğendim. Kenarında etiket yapıştırıldığı için leke vardı. Orayı kapatarak başladım. Kesme makinasında bazı çiçekler ve kenar süsleri kestim. Şeffaf kısmın kenarını kabartmalı tekstil boyası ile süsledim.  Bu canlı sarıyı sevdim. Vakit olsa evdeki tüm kutuları böyle kaplayabilirim.
 





 
 
Çöp ev olmayalım da.....
 

17 Ocak 2014

ÇİKOLATA KUTUSUNDAN KIŞ ÇERÇEVESİ

Scrapbook  son zamanlardaki favori elişlerimden. İnceliklerini internetten öğrenmeye çalışıyorum. Bir de Shadow Box (Gölge Kutusu diyebiliriz) denilen; bunların 3 boyutlu çerçeveler içerisinde yerleştirilerek yapılanları var. Daha fazla 3 boyutlu obje konulabiliyor. Çerçeve olarak asılıyor. İnsan bakmaya doyamıyor. Aslında hazır satılan 3 boyutlu çerçevelerden alarak da yapabilirdim ama; ben geri dönüştürmeyi seviyorum.

Başlangıçta elimde bir çikolata kutusu, kartonlar, bir parça fotoblok, fimo hamuru, strafor küre (bir tane idi)  ve kızımın küçüklüğündeki kış temalı bir pastanın üzerinden kalan pasta süsleri olan çam ve kayakçı maketleri , ambalaj kenarlarından kalan beyaz köpük (strafor)  vardı.

Önce kutunun kapağını oydum. Kenar renkleri güzel bir kırmızı idi. Ona dokunmadım. Oyduğum çerçeveyi beyaz bir kağıtla kapladım.  Aslında bu kaplama işi başlı başına bir kendin yap konusu. Kutu kare gibi görünse de biraz yamuk olduğu için ayrı bir uğraş gerektirdi. Ancak; kısaca şöyle söyleyebilirim. Önce yapıştırma payı bırakacak şekilde içini oyup, kenarları da yapıştırma payı bırakıp kesmek şeklinde bir yöntem izledim.  Fotoğrafı (10x 15 cm) fotoblok üzerine yapıştırdım. Fotoblok etrafına bir damga mürekkebi ile renk yaptım. Bu kağıdı dümdüz olmaktan kurtarıyor. Derinlik veriyor.

Kutunun içi çok güzel bir yaldız kağıt kaplı idi. Ama fotoğrafın renklerini öldüreceği için; etrafında çerçeve bırakacak şekilde, siyah bir karton yapıştırdım. Arkasına bakan olmayacak ama; bu üç boyutlu çerçeveleri konsol üzerinde asmadan kullanmak mümkün . Hoş görünsün diye arkasına yaldızlı bir ambalaj kağıdı (evdeki biriktirilmiş hediye ambalaj kartonlarından) yapıştırdım. Kenarları ile uğraşmayınca bu iş kolay oldu. Ambalaj kâğıdındaki etiket izini de bir kalp ile kapattım.

Kardan adama gelince; altı için köpük strafor kullandım. Başı ve şapkasını fimo hamurundan yaptım. Kürdan ile birleştirdim. Süpürgesi evdeki çalı süpürgesi uçlarından.  Şapkasını siyah kartondan  yaptım. Bazen kızım okulda öğrendikleri için bunlar benim ne işe yarayacak diye sorar. İlkokulda silindir yapmayı öğrenmeseydik; kardan adamın melon şapkasını nasıl yapacaktık. Öğrenmekten zarar gelmez yani.

Aslında atkısını önce mavi renk ile ördüm. Ama biraz eni fazla geldi. Yeniden turuncu  ve daha dar ördüm. Düğmeleri başlıklı toplu iğne ile gövdeye sabitledim.

Çerçevenin alt iç kısmına strafor köpükten  bir altlık yaptım. O da kar gibi görüyor zaten. Çamları köpüğe batırdım. Kayakçı ve kardan adamı silikonla yapıştırdım.

Kardan adamları, kayağı seviyoruz ama; güneşi de bekliyoruz değil mi?








 









































 
 
Çerçeve, kızımın odasında, kışın yaz hayali, yazın kış hayali olarak yerini aldı.
Güneşli günler.....