16 Mayıs 2013

KIRPIK KAĞITLARLA İNGİLİZCE ÖĞRENİYORUZ


Bu iş nasıl olacak dediğinizi duyar gibiyim. Çünkü bir dili küçükken öğrenmemişsek; yaş ilerledikçe iş daha zorlaşıyor. O nedenle çocuklarımızın büyüdüklerinde dünya vatandaşı olabilmeleri için;  en az bir  yabancı dili öğrenmeleri için elimizdeki tüm olanakları sunmaya çalışıyoruz.

Dil öğrenirken,  gramerle birlikte; çok sayıda kelime öğrenmek,  o dili okur, yazar ve özellikle konuşur olmak için olmazsa olmaz.  Kuzuş’un da sınıfı büyüdükçe öğrenmesi gereken kelimeler arttı ve zorlaştı.  Çocukluğumuzda   İngilizce kelime öğrenmek için önerilen yöntemlerden birisi, küçük kağıtların bir yüzüne İngilizce,  bir yüzüne Türkçe anlamını yazarak; bunları tombala torbasından çeker gibi, her ortamda çekip tekrar etmek  şeklinde bir öneriydi. Yaşınız ne olursa olursa olsun; yeni bir dili öğrenmeye çalışıyorsanız yararlı bir yöntem. Ben de zaman zaman uygulamışımdır.

Atmaya hiç kıyamadığım elişi malzemelerinin başında;  yapılan işlerin kenar ve köşelerinden artan renkli karton ve kağıt parçaları geliyor. Ben bunları bir sepette biriktiririm, bir gün lazım olur, diye. Rengarenk kartonlar. Çocuklar için beyaz kağıttan daha cazip olacağı kesin. Ben de, Kuzuş için, bunları eşit büyüklükte, KESİP, rengarenk hazırladım. Şimdi yeni kelimeleri bunların üzerine yazarak, kelime kartları hazırlıyor. Daha küçük çocuklar üzerine resim de çizebilirler.





Ne kadar çok kelime; o kadar iyi yabancı dil..........


12 Mayıs 2013

ANNELER GÜNÜ


Günü yaşayınca; yazmak gecikti.

Tüm annelerin, anneler günü kutlu olsun. Böyle birkaç kelime ile söylenince ne kadar kuru oluyor değil mi? Aslında birçok insan için; ne çok duygu, anlam  yüklü.
Bazı anneler için SEVGİ, sevinç, mutluluk, endişe, özlem, hayal, hayal kırıklığı; bazıları için üzüntü, özlem, haykırış, çığlık, isyan, yakarış...... Evlatlar için (herkes için)   SEVGi, özlem, bazen üzüntü........
Tüm bu duygularla...

Hayatta olan tüm annelerin, anne adaylarının anneler günü kutlu olsun,
Evlatları ile uzun, mutlu ve sağlıklı ömürleri olsun,
Hayatta olmayan annelerin; ruhları şad, mekanları cennet olsun,
Tüm anne olmak isteyen kadınların duaları kabul olsun,
En büyük sabırlar; evladını kaybeden annelerin  olsun.

Yılmaz Özdil ne güzel yazmış. Aynen benim yaptığım gibi yapıyormuş bir senedir.  Biz telefonu kapattırsak da; annemin  telefon numarası, yedi yıldır rehberimde kayıtlı. İhtiyaç olduğunda aranacak; cevap alınacakmış gibi. Söylediği gibi; anneniz hayatta ise “ koşun ona” derim  ben de.
 
Resim kızımın bana anneler günü armağanı. Aslında profil resmim olabilir gibi geldi.





Kuzuş'uma teşekkürler......