28 Ağustos 2012

TATİL YAZILARI 1 - İPEK BÖCEĞİ KOZASI ÇİÇEKLERİ


Uzmanlar, çalışan insanların tam olarak dinlenebilmeleri için en az 15 gün tatil yapmaları gerektiğini söylüyorlar. Sanırım, başımıza her ne gelecekse; bu uzmanların söylediklerinden gelecekJ. Kısa yapılan tatiller insanı tam olarak tazelemiyormuş.  Tazelenme lafını beğendim. Onlar, yani uzmanlar, tazelenme demiyor da; ben böyle özetledim. İş stresi, zamansızlık insanı bayat balığa çeviriyor. Aslında bayat balık benzetmesi pek doğru değil.   Çünkü balıklar, bitkiler için tazelenmek pek söz konusu değilken; insanlar için keyifli bir tatil, yeniden enerji depolamak için fırsat olabiliyor; yani insanlar tazelenebiliyor. Biz de bir süredir tatildeyiz. Neredeyse öğrencilikten bu yana, yılda 1 haftadan uzun tatil yapamamış birileri için (evin diğer reisi ve ben) ilk defa böylesine uzun bir ( 15 gün) tatil fırsatı oldu. Dinleniyor, geziyor ve tabi yeni şeyler öğreniyoruz. Alanya yakınlarındayız. Ben sahildeki çok güzel çakıl taşlarını görünce; yine elişi hevesine kapıldım. Zaman var ancak; malzeme yok. Taş boyamak istiyorum. Hem Kuzuşla güzel vakit geçiririz.  Hiç boyamız yok. Alanya’da kırtasiye arayışımızda Kültür Cadddesi’nde yer alan küçük bir kırtasiye bulduk. Seç Kırtasiye. Sahibesi çok tatlı bir hanımefendi. Neredeyse yarım saat sohbet ettik; ama ben ismini sormayı unutmuşum (Türk usulü) Bize, yabancı bir dostunun armağan ettiği,  bir taraftan bakınca gülen, bir taraftan bakınca üzgün görünen taş boyamayı gösterdi. Boya ve fırçaları aldık. Kendisine, bu işi ne kadar zamandır yaptığını, sordum. Konu konuyu açtı. İpek böceği kozasından çiçek yapma kursusuna devam ettiğini söyledi ve yaptıklarını gösterdi.  Belediye bu konuda kurs düzenliyormuş. Ona devam ediyormuş. İpek böceği kozası zaten çok ilginç. Bir de bunlardan hazırlanmış muhteşem çiçekleri görmek, yeni bir şey öğrenmek, sanırım insanı tazeleyen şeyler de bunlar. Belki bilen çoktur; ama ben yeni öğrendim. Öğrenmenin yaşı yok. İşte ipekböceği kozasından yapılmış çiçekler…..
 








 




Tatilde başka neler mi gördüm. Onlar da diğer postalarda. Bugün çok uzattım.

Nasıl diyorlar

Azzzz sonra..

7 Ağustos 2012

BİR PARİS YAZISI

Bu bir kesipyap yazısı değil; gezipyaz yazısı oldu. Paris dünyanın en büyük Yapı Fuarlarından birisi olan BATIMAT’a ev sahipliği yapar. İki yılda bir düzenlenen bu fuara, çeşitli yıllarda, ziyaretçi olarak katılıp; yaban ellerde inşaat sektöründe neler oluyor; yerinde görme fırsatı yakalamışlığım var ancak; Disneyland’ı görmedim.  Birkaç yıldır Kuzuş’a sözümüz var. Seni bir Disneyland’a götüreceğiz diye. Bu yıla kadar herkes için geçerli olabilecek sebeplerle ( vakit ve nakit)  gidememiştik. Bu yıl uygun fiyatlı bilet bulunca; verdiğimiz sözü tutalım diye  karar verdik. Çok kısa zamanda vize, rezervasyon işlerini hallettik. ( Çok kolay olduğu söylenemez) . Kuzuş Paris Pass diye bişey almamız konusunda biraz ısrarlı davrandı. 2 , 4 ve 6 günlük seçenekleri ile Paris Pass size metro, müze, çeşitli aktivitelere ücretsiz giriş olanağı sağlıyor. Aslında tüm parayı önceden bayıldığınız için orada sanki bedava geziyormuş gibi bir hisse kapılıyorsunuz. Eğer iyi bir program yapmazsanız; toplam ödediğiniz ücret tek tek metro, müzeler ve aktivitelere ödeyeceğiniz paradan daha fazla olabilir. Ancak bizim evde iyi bir programcı olan Kuzuş olunca; biz 4 günlük Parİs Pass e ödediğimiz parayı fazlasıyla çıkardık. Yani Paris’in tozunu attık. Ancak eğer yoğun bir gezi programınız yoksa; sadece şöyle bir Paris havası alayım, kafelerde vakit geçireyim diyorsanız;  bu sisteme hiç ihtiyacınız yok.  Dünyaca ünlü başka şehirler içinde var. İstanbul için niye yok bilmiyorum.

Nereleri mi gördük.

1.       Tabiiki Dİsneyland: Fazla ticari ve bu mevsimde çok kalabalık, Indiana Jones roller coesterı (Türkçesi: atlı karıncanın çılgın hali) benim için son roller coaster macerası olabilir. Park çocuklar ve çocuk kalabilenler  için çok keyifli.

2.       Wax Museum: Mumya müzesi- Çok beğendim. Kuzuş ve ben çıkış kapısının açıldığı sevimli pasajdaki minyatür objeler satan dükkanlara bayıldık.

3.       Louvre Musesi: Mona Lisa görülmeden olmaz.

4.       Musee d’orsay- Orsay Müzesi: Muhteşem resimler ve mimari birarada.

5.       Le Palais Garnier: Nam- ı diğer Opera Binası: Keşke orada bir opera veya bale gösterisi izlenebilseydi. Bir rehber ile yaklaşık 1,5 saat süren bir gezi oldu. Bir mimar olarak bana bile fazla geldi. Bina muhteşem, hikayeler muhteşem …ama müziksiz pek bir şey ifade etmiyor sanki.

6.       Montparnesse Tower: Muhteşem Paris manzarası. Dünyanın en hızlı asansörü ile çıkılıyor. 196 mt yi 38 saniyede.  İkiz kuleler yıkılmadan önce; oradan New York’u izlemiştim. Aklıma o geldi.

7.       Chateu Versailles- Versay Sarayı: Sarayın ihtişamı görülmeye değer. Çok güzel bir sergi vardı. Bu tür tarihi yapılarda sürpriz çağdaş eserleri görmek heyecan verici. Bu yılki sanatçı Joana Vasconcelos imiş. Dantelden, çelik tencereden, plastik çatal, bıçaktan eserler yapmış. Bazı resimler aşağıda.... Saray kadar ilgi ekici...

8.       Sen Nehri Turu: Mutlaka yapılmalı. Dilek köprüsünün altından geçerken, sağlık ve tüm ülkemiz ve tabii ki ailem için güzellikler diledim.  Daha sonra bu köprüsünün üzerinden geçerken insanların kilit astıklarını gördük. Hiç bu kadar çok kilidi birarada görmemiştim. Öğrendiğim kadarıyla genç çiftler bu kilitleri kapatıp anahtarı Sen nehrine atıyorlar.

9.       Zafer takı: Akşam üstü yine panoramik bir Paris görüntüsü

10.   Cite des sciences et de I’industrie: Çocuklara bilimi dokunarak öğreten; herkes için ilginç olabilecek bir deneyim.

11.   Centre Pompidou:  İlginç mimari ve modern sanatın en güzel örneklerini görmek mümkün.

12.   Notre Dame Kilisesi: Kuzuş yaz ödevi olarak Notre Dame’ın kamburunu okumuştu. Onun için ilginç oldu.   Ne yazık ki; çok kuyruk olduğu için kuleye  çıkamadık.

13.   Eyfel Kulesi. Yine çıkmak mümkün olmadı. Çooook uzun kuyruklar var, zaman az. Olsun . Aşağıdan da güzel. Zaten Paris’i Panoromik olarak görebileceğimiz muhtelif tepelere çıktık.

14.   Sacre Ceur Kilisesi, Tepesi: Güzel Kilise ve ilginç ressamlar sokağı. Festival yeri gibi..

15.   Açık otobüslerle Paris Turu: Üstü açık otobüslerle Çok eğlenceli.

En çok neye mi özendim?

Keşke; bizdeki tarihi ve doğal güzelliklere de Paris’teki kadar kolay ulaşabilsek. Müthiş metro altyapısı ile, çok kısa zamanda, Şehri baştan başa çok kısa zamanda  geçebiliyorsunuz.

Şimdi de zorlukla seçebildiğim fotoğraflar…..
1 Disneyland

2. Wax Muzeum- Mumya müzesi

Aşağıdaki görüntüler müze çıkışındaki muhteşem minyatür dükkanlarından- yeni bir hobi mi edinsem acaba...







4. Orsay Müzesi

5.Opera Binası -Le Palais Garnier:

7. VERSAY Sarayı
Sanatçı: Joana Vasconcelos

Sanatçı: Joana Vasconcelos Bu eser aşağıdaki pastik çatal ve kaşıklarla yapılmış.


Sanatçı: Joana Vasconcelos
8. Sen Nehri Köprüleri- Eyfel -  Pont des Arts Köprüsü


Pont des Arts Köprüsü parmaklıklarına asılan kilitler
11. Centre Pompidou


veeee yiyecekler .....




Dokunmayın! O yalnızca çikolata


Her nereye olursa olsun; keyifli yolculuklarınız olsun.....